A Világpiacon egyedülálló magyar drón (UAV) mutatkozott be a nullpont lőtéren!

„Jól működő hadsereg és jól működő gazdaság nem lehet meg komoly hadiipar és a hozzá kapcsolódó innováció nélkül. A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres.” – emelte ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI Nzrt. vezérigazgatója a magyar fejlesztésű ProTAR rendszer első hivatalos bemutatóján.

„A haderőfejlesztés kéz a kézben jár a hazai hadiipar megerősítésével, és a magyar innovációs képesség növekedésével” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter a bemutatón. A világviszonylatban is különleges sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú pilóta nélküli  repülő rendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott.

A magyar fejlesztésű ProTAR drón sugárhajtású és merev szárnyú, amely hatékonyabbá és kockázatmentesebbé teszi a légvédelmi gyakorlatokat. Képes kötelékrepülésre is, ami egyedülálló a világpiacon. A Rotors & Cams Ltd. által fejlesztett drón felszálló tömege 65 kg, sebessége eléri az 500 km/órát, repülési magassága a 6000 métert, üzemideje pedig 60 perc. A kommunikációs hatótávolsága pedig 75 kilométer.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére világviszonylatban is különleges pilóta nélküli repülőeszközt a Rotors & Cams Zrt. a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft-vel közösen fejleszti. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. Az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. Többféle készültségi helyzet szimulálható a segítségével, anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő – az így kialakított készültség ugyanolyan kihívás elé állítja a légvédelmi rendszerek kezelőit, mintha valós támadás következett volna be. A ProTAR  drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülő-raj, hiszen a Rotors & Cams fejlesztése képes kötelékben repülésre. Ezáltal egyedülálló a világpiacon. A fejlesztés segítségével a légvédelmi gyakorlatok anyagi- és emberi kockázatai, végrehajtási költségei radikálisan csökkenthetők, a gyakorlatok flexibilisebben hajthatók végre.

„A 4iG stratégiája, hogy a vállalatcsoport termékeivel és szolgáltatásaival jelen legyen az egymással immáron sok ponton összeérő informatikai és távközlési szektor minden területén. A 4iG ennek a stratégiának a részeként jelent meg a védelmi iparban, ahol vállalataink innovatív képességeit és technológiai tudását is kamatoztathatjuk, kiaknázva a szinergiahatásokat”  – emelte ki Blénessy Lászlót, a 4iG vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „a dróntechnológia egy olyan innovatív határterület, amelyben – az aviatikai ismereteken túl –  informatikai, távközlési és védelmi ipari fejlesztési képességekre egyaránt szükség van.”

– A ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánjuk, hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységek számára. A Rotors & Cams és fejlesztő partnerei jelentős sikerként élik meg, hogy egyedi fejlesztéseket tudunk megvalósítani, magas minőségben, innovatív megoldásokkal. A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A rendszer hosszú távra nyit új lehetőségeket mind katonai, mind civil alkalmazási területeken – mondta a bemutatót követően Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója.

Habár a PROTAR M pilóta nélküli repülőeszköz (UAV) a Magyar Honvédség légvédelmi képességei erősítése érdekében lett kifejlesztve, a masszív sárkányszerkezet és a hasznos terhelhetőség, valamint a kedvező repülőtulajdonságai miatt további feladatokra is alkalmazhatók. A VIKI számos egyéb UAV payload kifejlesztésében érdekelt, így akár elektrooptikai (multispektrális), rádiófrekvenciás, vagy akár lézeres telemetrián (LIDAR) alapuló felderítő eszközök is elhelyezhetők a PROTAR fedélzetén, amelyek jelentősen megnövelik az alkalmazó szervezetek adat és információgyűjtő képességeit. A kinetikus képességek fejlesztése területén is van lehetőség a hordozóeszköz alkalmazására, így akár cirkáló lőszerként (loitering munition) is hasznosíthatók.   

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet