A védelmi innováció segíti a biztonságot

2024. március 5-én megrendezésre került a Stefánia Palotában a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. (VIKI) és a Honvédelmi Minisztérium által együttesen megszervezett EDF Nagyvállalati Workshop, melynek célja a magyarországi cégek megismertetése az Európai Uniós védelmi alappal, hogy előre mozdíthassák Magyarország védelmének kutatási és fejlesztési projekteit.  

„A kihívások nem a hadszíntéren kezdődnek. A mi feladatunk az, hogy biztosítsuk azt a szervezeti, technikai, kiképzési és infrastrukturális környezetet, amivel a védelmi innováció képes lesz olyan technológiákat, olyan alkalmazásokat a katonák kezébe adni, amivel garantálni tudjuk a magyar állampolgárok biztonságát”. – fogalmazott nyitóbeszédében dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI vezérigazgatója. Kiemelve a védelmi innováció létfontosságú szerepére a magyar állampolgárok biztonságának garantálásában.

Az eseményen beszédet mondott többek között Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes; Bárány Mihály ezredes, VIKI EDF szakértő, EDF nemzeti összekötő-helyettes; dr. Balog András Levente, az EDF magyar nemzeti összekötő, az EDF Programbizottság magyar delegációjának vezetője; Fellegi Áron, az EuroAtlantic Tanácsadó Zrt alelnöke és Pomázi Gyula, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI) tanácsadója is. Hangsúlyozták, eme pályázatok nemcsak a nagy-, hanem a kis-, és közepes vállalkozásoknak is remek lehetőség, elnyerésük esetén pedig hozzájárulhatnak Magyarország európai uniós integrációjához.

Éppen ezért arra biztatták a nagyvállalatok képviselőit, hogy vegyenek részt aktívan az EDF pályázatain, és vállaljanak vezető szerepet a konzorciumokban, hiszen ezeken keresztül a jelenlegi hétéves uniós finanszírozási ciklus során 8 milliárd eurót hívhatnak le a pályázó nemzetközi konzorciumok. A 2022-es 6 millió euróhoz képest 2023-ban már 8 milliónyi eurós forráshoz jutottak a magyar kis és közepes vállalkozások.

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet