Az innováció kulcsfontosságú a hadsereg modernizálásában

Dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosaa az Infoparlamenten tartott beszédében rámutatott arra, hogy a haderő fejlesztéseiben meghatározó szerepet játszik a digitalizáció. Az innováció kulcsfontosságú a hadsereg modernizációjában és a védelmi képességek fejlesztésében.

A kormány 2016-ban elindította a haderőfejlesztési programot, amely a világ legkorszerűbb eszközeit biztosítja a magyar katonák számára, és támogatja a védelmi ipari fejlesztéseket. Ennek az elsőbbséget élvező célkitűzésnek megfelelően 2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI). A VIKI célja a védelmi innovációs projektek támogatása és a kettős felhasználású technológiák fejlesztése. A kutatóintézet feladata, hogy minél több lehetőséget kínáljon a döntéshozók számára, és segítse a hazai és nemzetközi fejlesztési forrásokhoz való hozzáférést.

A VIKI kiemelt területei között szerepel a „digitális katona”, amely nemcsak a fegyverzet és a katonák felszerelésének modernizálását célozza meg, hanem hangsúlyt fektet a humán teljesítőképesség növelésére is. Emellett fontos fókuszterületek a járművek digitalizálása, különösen az autonóm önvezető rendszerek, valamint az olyan „diszruptív technológiák”, mint az űr- és kibertérrel kapcsolatos technológiák.

Porkoláb Imre dandártábornok kiemelte az XR technológia alkalmazásának lehetőségeit is, ideértve a V-learning platform kialakítását, amelyben kulcsszerepet játszanak a jövő Virtuális Valóság alapú szimulátorai és az MR/VR egészségügyi és döntéstámogató rendszerek. Ezzel összefüggésben bejelentette a Magyar XR koalíció megalakulását, amely együttműködik a legújabb digitális megoldások kutatásában ezen a területen. Emellett beszámolt a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus) megalakulásáról is, amely szintén a kettős felhasználású technológiák alkalmazására összpontosít, és idén három NATO-szintű innovációs problémát hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a kisvállalkozásoknak és kutatóintézeteknek a Szövetség védelmi képességeinek fejlesztésében való részvételre.

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet