Europen Defence Fund – EDF Információs Napok

Hendrich Balázs, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) vezérigazgató-helyettese a múlt héten Brüsszelben járt a 2023. június 28-29-e közt megtartott Európai Védelmi Alap (European Defence Fund – EDF) Információs Napokon. 

A rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium (HM) részéről a HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály főreferense dr. Balog András Levente is részt vett, aki nemzeti összekötőként (National Focal Point –NFP) működik közre az EDF végrehajtásában. Az NFPk feladata, hogy együttműködésben az Európai Bizottság Védelmi Ipari és Űripari Főigazgatóságával (DG DEFIS) támogassák a potenciális pályázókat és segítsék a konzorciumi partnerségek kiépítését a programban.

Az esemény résztvevőit videóüzenetben köszöntötte Timo Personen a DG DEFIS főigazgatója, míg Francois Arbault a DG DEFIS védelmi iparért felelős igazgatója személyesen tartott nyitóbeszédet a rendezvényen akár személyesen, akár pedig videó kapcsolaton keresztül részt vevők előtt. A kétnapos esemény során a DG DEFIS részletesen bemutatta az EDF 2023. évi pályázati felhívásait, kiemelve azokat a jelentős lehetőségeket, amelyek a védelmi célú kutatás és fejlesztés terén várnak az érdeklődőkre. A rendezvényen való részvétel lehetőséget teremtett arra, hogy a védelmi szektorban tevékenykedő szakemberek, kutatók és vállalatok összegyűljenek, tapasztalatokat osszanak meg, és olyan partnerkapcsolatokat alakítsanak ki, amelyek hozzájárulhatnak a sikeres védelmi ipari EDF projektek megvalósításához. 

A rendezvény 2165 regisztrált érdeklődő részvételével zajlott, akik 33 országból regisztráltak az eseményre. Hazánkból 23-an regisztráltak. Az EDF iránti magyar érdeklődést az idei év első felében a HM VIKF szervezésében lebonyolított tematikus workshop sorozat, valamint a HM és a VIKI közös szervezésében 2023. június 13-án megtartott Második Magyar EDF Nemzeti Információs Nap alapozta meg.

Az EDF 2021-2027 között mintegy 8 milliárd eurót biztosít a védelmi célú kutatásra és fejlesztésre valamennyi védelmi képességfejlesztési területen. Bővebb információért forduljon a magyar NFP-hez (balog.andras.levente@hm.gov.hu), valamint a VIKI csapatához, továbbá tekintse át a pályázati lehetőségek részleteit az alábbi linkre kattintva:  

https://defence-industry-space.ec.europa.eu/european-defence-fund-eu12-billion-boost-eu-defence-capabilities-and-new-measures-defence-innovation-2023-03-30_en

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet