Új lehetőségek a Magyar védelmi és biztonsági kérdésekben

„A NATO DIANA program új lehetőségeket kínál Magyarországnak védelmi és biztonsági kérdésekben.” – jelentette ki dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet vezérigazgatója ma reggel az M1 Híradójában.

A NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat 2023. június 19-én elindította első kihívási programját, amelynek keretében a kritikus védelmi és biztonsági problémákra keresik a válaszokat.

A programra fejlesztők jelentkezését várják, akik nagyszabású kettős felhasználású (katonai és civil) technológiai ötletekkel és megoldásokkal kívánnak reagálni a jelenlegi védelmi és biztonsági kihívásokra.

A DIANA kiválasztott fejlesztői pénzügyi támogatást és üzleti tanácsokat kapnak, valamint hozzáférést biztosítanak számukra a DIANA akcelerátor programjához és tesztközpont-hálózatához, amely Európa és Észak-Amerika területén működik. A DIANA központok és tesztközpontok célja, hogy összekapcsolják az egyetemeket, ipari és kormányzati szereplőket, start-up vállalkozásokat és más fejlesztőket a végfelhasználókkal, tudósokkal és rendszerintegrátorokkal, hogy elősegítsék a kettős felhasználású mélytechnológiák fejlődését, és megoldásokat nyújtsanak a világ legégetőbb biztonsági és védelmi kihívásaira.

A DIANA 2023-as kihívásai három területre összpontosítanak:

  1. Energia reziliencia: katasztrófák vagy konfliktusok esetén ellenálló képesség biztosítása.
  2. Biztonságos információmegosztás: megbízható adatok biztosítása.
  3. Érzékelés és felderítés: információgyűjtés és földalatti infrastruktúrák monitorozása.

A DIANA célja, hogy támogassa az innovátorokat a kettős felhasználású technológiák fejlesztésében, amelyek egyszerre erősítik a védelmi képességet és a civil társadalmat, és radikális, progresszív választ adnak a dinamikus és összetett jelen és jövő biztonsági és védelmi kihívásaira.

A NATO DIANA nagyratörő célkitűzései mellett Magyarország is elkötelezett. Az igazgatótanács elnökhelyetteseként a magyar jelölt, dandártábornok dr. Porkoláb Imre, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa lett kinevezve. A DIANA kihívásokkal kapcsolatos koordinációs feladatokat Magyarországon a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit NZrt. végzi.

A teljes interjú az alábbi linken elérhető:
https://hirado.hu/kulfold/video/2023/06/20/meghirdette-a-nato-innovacios-kihivasait-a-nato-diana

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet