DIANA Outreach Days – Amszterdamban járt a VIKI vezetése

2024. március 26-27-én Porkoláb Imre dandártábornok, a VIKI vezérigazgatója, és Hendrich Balázs VIKI vezérigazgató-helyettes részt vettek a NATO DIANA amszterdami rendezvényén (NATO DIANA Outreach Days). A DIANA regionális központja Londonban található, magyarországi partnere a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI). A hollandiai gyorsító partnere pedig a Brainport Development.

A két szervezet segítségével az európai hadiipari fejlesztés új dimenzióba lépett, és fontos központtá váltak az európai országok, köztük hazánk is. A kétnapos ’NATO DIANA Outreach Days’ rendezvény fő célja a befektetők, startupok és potenciális végfelhasználók sikeres összekapcsolása volt, és platformot biztosított lehetséges együttműködések kialakítására.

Az eseményen Porkoláb Imre vezérigazgató bemutatta a magyar innováció lehetőségeit és a VIKI tevékenységét. Az esemény nyitóbeszédét Deep Chana professzor, a DIANA vezérigazgatója és Andrea Traversone, a NATO Innovation Fund (NIF) vezérigazgatója tartotta. Beszédükben kiemelték, az akviráció során kulcsfontosságú szempontok közé tartozik, hogy a vizsgált startup terméke vagy ötlete milyen mértékben képes reagálni a DIANA által meghatározott kihívásokra, menynyire áll készen a piaci bevezetésre, továbbá mennyiben biztosított a technológiai megvalósíthatóság és a kettős felhasználhatóság.

A panelbeszélgetés, amely befektetők és szakértők részvételével zajlott, után olyan startup vállalkozások prezentálták innovációikat, melyek a DIANA hat hónapos előkészítő programján vettek részt. A befektetők így betekintést nyerhettek azokba az új, kettős felhasználású stratégiai technológiákba, amelyek a védelmi ipar számára is értéket képviselhetnek

A rendezvényen Hendrich Balázs vezérigazgató-helyettes megbeszéléseket folytatott kiemelt nemzetközi partnereivel, mint a University of Budeswehr (München), Plug’n’play (Torino), ODTU Teknokent (Ankara) és Demokritos (Athen), valamint Chris O’Connornál, a NATO Innovation Fund amszterdami képviselőjénél. Emellett bemutatta a magyar védelmi innovációs terveket és a VIKI akcelerációs programot a résztvevő startupoknak, és workshopot tartott a Diana Rapid Adoption program prioritásainak megvitatására.

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet