Sikerrel zárult a VIKIFest!

Június 12-én először került megrendezésre a Védelmi Innovációs Kutatóintézet eddigi legnagyobb védelmi innovációs eseményét a Bálna Honvédelmi Rendezvényközpontban. A Honvédelmi Minisztériummal közösen szervezett rendezvény célja az volt, hogy bemutassa Magyarország védelmi innovációs képességeit és ambícióit, valamint elősegítse a védelmi ipari szakemberek, cégek, akadémiák, szervezetek és katonai felhasználók közötti kapcsolatokat és együttműködéseket.

Az expót Dr. Kutnyászky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár ünnepélyes beszéde nyitotta meg. Kiemelte: „A tavaly februárban alapított VIKI célja, hogy a hazai védelmi innovációs ökoszisztéma csomópontjaként motorja legyen a kettős felhasználású – azaz polgári és katonai – alkalmazási igényeket kielégítő eszközöknek, technológiáknak.”

További felszólalók között szerepelt Deme László, a VIKI kijelölt vezérigazgatója, a Honvédelmi Minisztérium haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkára, aki hangsúlyozta: „A VIKIFesthez hasonló események lehetőséget teremtenek az együttműködések kialakítására az egyetemek és kutatóintézetek között.” Beszédet mondott továbbá Hendrich Balázs, a VIKI vezérigazgató-helyettese és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök helyettese is.

Számos érdekes kiállítás és program várta a résztvevőket, ahol rendkívül izgalmas és értékes eszmecserék zajlottak. A látogatóknak kerekasztal-beszélgetések keretében lehetőségük nyílt megvitatni a védelmi ipar innovatív technológiáit, valamint a hazai és nemzetközi együttműködések kérdéseit.

A tudományos szekció is nagy érdeklődést váltott ki, ahol felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, innovációs központok és hazai NATO tesztközpontok mutatkoztak be. A program lehetőséget biztosított a kutatás és innováció területén dolgozó szakembereknek, hogy megosszák legújabb fejlesztéseiket és eredményeiket.

A VIKIFest adott otthont a 3. EDF hazai információs napnak is, amelynek célja az Európai Védelmi Alap pályázatainak és működésének bemutatása volt. Az eseményen társminisztériumok, EDF támogató struktúrák és cégek képviselői tartottak tájékoztatást, ismertetve tevékenységüket és tapasztalataikat.

A program során Dr. Latorcai Csaba, parlamenti államtitkár,  közigazgatási és területfejlesztési miniszterhelyettes, Dr. Stauber Péter, az Európai Ügyek Minisztériumának főosztályvezetője, Dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, és Dr. Lengyel László, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese tartottak előadásokat, bemutatva az EDF pályázatait, a védelmi innovációs prioritásokat és a dual-use szemléletet. François Arbault videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, majd Guillaume Galtier tartott átfogó előadást az EDF perspektíváiról és a 2024. évi munkaprogramról.

Az előadások alkalmával a hazai támogatószervek is képviseltették magukat: Dr. Balog András Levente, az EDF Programbizottság magyar delegációvezetője, a HM Védelmi Innovációs és Képességfejlesztési Főosztály EDF nemzeti összekötője, Dr. Szatmári László, a VIKI nemzetközi kapcsolatok szakértője, Dr. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Fellegi Áron, az EuroAtlantic Tanácsadó Zrt. európai uniós ügyekért felelős alelnöke, akik bemutatták szervezeti és szakmai hátterüket.

Hazai sikertörténetek is bemutatkoztak: Horváth Gyula, a C3S Kft. ügyvezetője, valamint Kurucz Katalin, a Bay Zoltán  Kutatóközpont nemzetközi osztályvezetője osztották meg pályázati eredményeiket.

Az első VIKIFest nemcsak bemutatta, hanem meg is erősítette Magyarország védelmi innovációs elkötelezettségét. A közös munka és az együttműködés révén olyan alapokat fektettünk le, amelyekre bátran építhetünk a jövőben. Együtt, a közös célok mentén haladva, továbbra is azon dolgozunk, hogy hazánk vezető szerepet töltsön be a védelmi innováció területén. Köszönjük minden közreműködőnek, hogy hozzájárultak az esemény sikeréhez.

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet