Innováció és tudástranszfer – Újabb sikeres EDF szakmai workshopot zárt a VIKI

2024. április 4-én került megrendezésre a VIKI és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett második EDF Workshop, ami Kis-, Középvállalkozások és Kutatóintézetek számára lett meghirdetve. A rendezvény célja volt megismertetni az Európai Védelmi Alap (European Defence Fund) 2024-es pályázatait a résztvevő kis-, és középvállalkozásokkal és kutatóintézetekkel a sikeres magyar részvétel érdekében.

Az eseményt Hendrich Balázs, a VIKI vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. Beszédében bemutatta a VIKI működését és az egy éves megalakulás óta elért eredményeket. Hangsúlyozta, nincs iparfejlesztés innováció nélkül, a cél, hogy Magyarország regionális központi szerepet töltsön be Európában, ennek eléréséhez pedig a tudásbázis megosztására van szükség.

„A VIKI a vállalkozásoknak kíván segíteni. A szövetségi rendszerekből – EU és NATO egyaránt – származó tudást transzferálni szükséges a katonai ökoszisztémába, beleértve az egyetemeket, kutatóintézeteket és vállalkozásokat egyaránt. Célunk, hogy minél több vállalkozás képes legyen a kettős felhasználású technológiák segítségével hozzájárulni a hazai védelmi ipar fejlődéséhez.” – fogalmazott Hendrich Balázs, vezérigazgató-helyettes.

Tájékoztatást adott Dr. Balog András Levente, az EDF magyar nemzeti összekötője, az EDF Programbizottság magyar delegációjának vezetője, Petri Bernadett, a közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, Bárány Mihály ezredes, a VIKI EDF szakértője, EDF nemzeti összekötő-helyettes, valamint Ladányi Ármin, az EuroAtlantic Tanácsadó Zrt. brüsszeli irodájának ügyvezető igazgatója.

Előadást tartott továbbá Benczúr András a HUN-REN Kutatóhálózattól, Mádi-Nátor Anett a CyEx Kft. és Mátyás Ferenc a Continest Kft. képviseletében. Beszámolóikban megosztották eddigi konzorciumi tapasztalataikat, észrevételeiket és azt a támogatói hálózatot, amelyet a VIKI biztosít és hozzájárult a sikeres pályázatokhoz.

Az eseményt lezáró beszédében Deme László ezredes, a VIKI operatív vezérigazgató-helyettese elmondta: „A VIKI-t számos külföldi vállalat és konzorcium keresi meg partnerség kialakításának céljából. E kapcsolatépítési folyamat során kiemelt figyelmet fordítunk a hazai vállalatok nemzetközi környezetbe történő bekötésére.”

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet