Kutatóközpontot látogatott Deme László és Niko Peleshi, albán védelmi miniszter

Április 25-én Niko Peleshi, albán védelmi miniszter Deme László, haderőfejlesztésért és innovációért felelős helyettes államtitkár kíséretében látogatta meg a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontot.

A minisztert Gjergji Methoxha, védelempolitikai igazgató, és Fatjon Moxhalli, a védelmi minisztérium tanácsadója kísérte, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innováció és Képességfejlesztési Főosztályáról pedig Dr. Szokolyi Szabolcs alezredes volt jelen. A delegációt az intézet részéről Dr. Lévai Péter József főigazgató, Dr. Domokos Péter intézetigazgató és Dombi Péter kutatóprofesszor fogadta.

Az intézmény bejárást megelőző előadások során Deme László helyettes államtitkár bemutatta a Védelmi Innovációs Kutatóintézet tevékenységét, az eddig elért eredményeket, a folyamatban lévő projekteket, valamint a VIKI fókuszterületeit. Ezt követően Dr. Lévai Péter József, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója tartott egy tájékoztatót a központ történetéről és tevékenységéről. A tájékoztató után Dombi Péter kutatóprofesszor tartott bemutatót. Az előadások után a vendégek részt vettek egy vezetett laborlátogatáson, ahol megtekintették a kvantummeteorológiai és kvantuminformatikai laboratóriumokat, és megismerkedtek az intézetben folyó jelenlegi kutatásokkal.

Ez a látogatással egybekötött találkozó lehetőséget biztosított arra, hogy tovább erősítsük a két ország közötti tudományos és védelmi együttműködést, előmozdítva ezzel a közös fejlesztések jövőbeli sikereit.

HUN-REN Wigner Fizikai Kutatkóközpont a korábbi MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és a korábbi MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet egyesülésével jött létre. Jelenleg a HUN-REN legnagyobb fizikával foglalkozó kutatóintézete, ahol széles probléma körrel foglalkoznak egészen az apró részecskék tanulmányozásán keresztül az űr fizikájával, továbbá elméleti és alkalmazott problémákat is kutatnak.

A változás ereje!

Elérhetőségek

© 2023 | VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet